- Reklama -aktuálně
Pátek, 23 srpna, 2024
- Reklama -aktuálně
ZahradaZnáte škůdce vašich malin a ostružin?

Znáte škůdce vašich malin a ostružin?

Krasoň ostružinový není nový ovocný druh ani odrůda, ale rozšířený škůdce malin, ostružin (ostružin) a malinoostružín. Poškození výhonků, které tento škůdce způsobuje, pěstitelé omylem připisují sychravému, chladnému a větrnému počasí.

6

kdo škodí

Krásný, modro- nebo bronzovozelený brouček Krasoň ostružinový (Agrilus aurichalceus) je dlouhý přibližně 5 až 8 mm. Když se na něj podíváme zblízka, zjistíme, že skutečně není nic dlužen svému jménu. Při sklizni malin ho velmi často najdeme schovaného přímo mezi plody malin, ostružin a malinoostružín. Škodí larvy, které se vyvinou z vajíček. Dospělé broučci jsou neškodné, samozřejmě, pokud nepočítáme, že „jen“ nakladou vajíčka.

Krasoň zelený (Agrilus viridis)

nebezpečné larvy

Larva se prokouše dovnitř výhonku a pod jeho pokožkou vyhryzl spirálovitou chodbičku. Pokožka nad chodbičkou zhrubne a objeví se podélně pukliny – tak se omezí nebo úplně přeruší proudění rostlinných šťáv a výhonek odumře. Larva se živí vyžírání měkkého středu výhonku – stržňa. Po ukončení larválního vývoje si vyhlodá uvnitř výhonku komůrku, zakuklí se v ní a zde i přezimuje. V červnu se larvy přemění na dospělé brouky, které opustí komůrky, páří se a následně samičky kladou vajíčka na mladé, zelené výhonky.

Krasoň zelený a stromový napadají kromě ovocných stromů často i révu.

občasní příbuzní

Krasoň zelený (Agrilus viridis) a Krasoň stromový (Agrilus sinuatus) se vyskytují v zahradách méně často než Krasoň ostružinový. Napadají starší a oslabené dřeviny, například jabloně, hrušně, réva, hloh či duby. Dospělé broučci jsou zelené barvy. Mají dvouletý vývin, proto larvy přezimují dvakrát. Po druhém přezimování se na jaře zakuklí. V červnu si brouci vyhryzl v kůře otvor, vylezou ven, samičky nakladou vajíčka a celá historie se opakuje. Nejlepší ochrana je všestranná péče o ovocné rostliny a révu.

ZNAKY POŠKOZENÍ

► nejsnáze jejich spatříme během vegetace
pouhým okem, třeba jen pozorně a zblízka prohlédnout porost
► výhonek i s listy zhnědne bez zjevné příčiny
► část výhonku zhrubne, uschne a odumře
► na kůře jsou viditelné podélné úzké prasklinky v těstě
dlouhé 2 až 4 cm a široké i 0,5 cm
► výhonek je velmi křehký
v místě ztluštění se snadno zlomí

Během vegetačního klidu v zimě jsou světlehnědé výhonky bez listů, takže poškození snadno přehlédneme, pokud nevíme, co máme hledat.

Mohutnější odrůdy malin je vhodné pěstovat na opoře.

Tip: Veškerý nábytek a zahradní doplňky na jednom místě
ZAHRADNÍ NÁBYTEK
SEDAČKY
LEHÁTKA
HOUPAČKY
Stůl CATERING 80cm
Stůl CATERING 80cm

TOPGARDEN TG HARMONY NATUR
TOPGARDEN TG HARMONY NATUR

InternetovaZahrada – Zahradní ratanová sestava PHOENIX
InternetovaZahrada – Zahradní ratanová sestava PHOENIX

DEOKORK Zahradní ratanová sestava CORFU MINI 1 + 2 hnědá
DEOKORK Zahradní ratanová sestava CORFU MINI 1 + 2 hnědá

Balkónový set BONN – grafit
Balkónový set BONN – grafit

MAGIC PLAY HOUSE domek – béžový
MAGIC PLAY HOUSE domek – béžový
Pohodo.sk
Zobrazit vše

OCHRANNÁ OPATŘENÍ

Ochrana je velmi jednoduchá a bez chemie. Stačí odstřihnout poškozené výhonky a zlikvidovat jejich – nejlépe spálit, pokud máme možnost například v krbu, případně zakopat hluboko do země na odlehlejším místě v zahradě .->

Ostružiny a malinočernice

Plody ostružiny – ostružiny ostružinové a malinočernice – jsou chutné a šťavnaté. Obsahují vitamin E, B, PP a minerální látky. Na pěstování jsou velmi nenáročné. Vyhovují jim hlubší půdy dobře zásobené humusem, teplejší polohy, slunné stanoviště a srážky nad 600 mm ročně. Z uvedeného vyplývá, že nevhodné jsou pro ně suché a příliš zamokřené půdy, ale i mrazové kotliny. Mohou je sice poškodit mrazy nad -20 ° C, ale velmi dobře se obnovují. Rostou opravdu bujně – z jednoho keře vyroste 15 až 20 výhonků dlouhých až 4 m. Výhonky třeba pravidelně přiředit – odstraňovat slabé, poškozené a namrzlé. Ostružiny je vhodné pěstovat na drátěné opoře.

Naše weby

Nejnovější články

- Reklama -Newspaper WordPress Theme

Ostatní právě čtou

Další články autora

- Reklama -Newspaper