Rostliny rajčete plné zelených rajčat, které ne a ne dozrát, nepotěší žádného pěstitele. Naštěstí, existuje pár věcí, díky kterým můžete proces zrání urychlit.
Pokud chceme zrání rajčat na rostlinách urychlit, nejdříve si musíme uvědomit, v jakých podmínkách dozrávají nejlepší. Kdy vlastně rajčata zčervenají? Do hry vstupuje mnoho faktorů. Obecně by se plody rajčete měli barvit asi 6 až 8 týdnů po opylení květů. Záleží i od odrůdy. Druhy s malými plody obvykle začnou dozrávat dříve než velké odrůdy. I venkovní teploty hrají významnou roli. Rajčata produkují karoten a lykopen (látky, které způsobují červené zbarvení) při teplotě 10 až 30 ° C. Pokud jsou vnější teploty nižší nebo vyšší než toto rozmezí, rajčata zůstanou zelené.
zelené rajčata
Zdroj: istock.com
Bez ethylenu by nedozrávala
Na zrání rajčat je nutná i chemická látka nazývaná ethylen. Tato chemikálie je bez zápachu, chuti a na pohled neviditelná. Když rajče dosáhne zelenou fázi zralosti, začne produkovat ethylen a díky tomu se barví dočervena.
Etylen přidávají někteří distributoři rajčat za účelem umělého zabarvení zelených rajčat červeně – jsou sice červené, ale rozhodně nechutnají tak dobře jako rajčata dozrálé na rostlině přirozeně.
PŘEČTĚTE SI TAKÉ
rajčata
Jak uskladnit poslední úrodu rajčat a co se zelenými plody?
Jak urychlit zrání rajčat na rostlině?
Problémy dozrát mají často i přetížené rostliny rajčete. Když rostlina spotřebuje příliš mnoho energie na tvorbu listů a květů, nezůstane jí hodně energie na zbarvení zelených rajčat. Většina zahradníky ví, že je třeba odstraňovat výhonky v podpaží větviček, ale ne každý ví, že je vhodné zkrátit i hlavní stonek rostliny rajčete. Potom přestane plýtvat energií na tvorbu nových listů a dalších a dalších květin. Energii použije na zrání zelených rajčat, které jsou ještě na rostlině. Rajčata budou mít i lepší chuť, protože rostlina všechny své cukry nasměruje na stávající plody.
Dopřejte rajčatům optimálně teplo
Mnoho pěstitelů rajčat se diví, proč plody nedozrávají, když je teplo a slunečno. Obvykle je to proto, že je až příliš teplo, tedy nad 30 ° C. Tehdy je řešením vytvořit rajčatům více stínu. Na druhé straně, koncem léta a začátkem podzimu mohou překvapit i chladné noci – pokud teploty prudce poklesnou, přikryjte jejich ochrannou tkaninou.
Víte o tom, že plody, které jsou alespoň mírně zralé, snadno dozrají v interiéru? Můžete je sklízet a nechat dozrát uvnitř. Tím rostlině zůstane více energie na zabarvení dalších plodů.
S plody odřízněte i výhonky, na nichž rostly
Nenechávejte zbytečně na rostlince výhonky, které zůstaly po sklizni plodů. Neslouží už na žádný účel, jen zbytečně obírají rostlinu o energii. Vytvářejí nové stonky, které konkurují ostatním větvím v boji o živiny. Pokud je necháte na rostlině, můžete získat více plodů, ale rajčata budou menší a rostlina bude těžší. Když je odstřihnete, plody dozrají rychleji a budou větší.
Tip: Veškerý nábytek a zahradní doplňky na jednom místě