- Reklama -aktuálně
Pondělí, 16 prosince, 2024
- Reklama -aktuálně

Zchlaďte se ve vedrech správnými potravinami

Redakce doporučuje

Léto je jedno z nejkrásnějších období v roce, ale horka nás umí pořádně potrápit. Pijeme litry vody a ovocných šťáv s ledem a s oblibou si dáme ledovou zmrzlinu. Existují však i jiné potraviny, které nás zchladí zevnitř.

Dýně


Obsahuje beta karoten a pomáhá vytváření vitamínu A, který zabraňuje přehřátí zevnitř. Je to vynikající antioxidant, chránící nás před volnými radikály. Důležité v vedrech je zachovat si zdravé tkáně. V opačném případě by mohlo přicházet k úniku vody z těla, což způsobuje dehydrataci. Dýně je také velmi bohatá na vitamin C, který přispívá ke zdravému vývoji vnitřního tkáně.

Avokádo


Toto ovoce kromě toho, že je velmi bohaté na antioxidanty, obsahuje látku zvanou lutein a ta má skvělé hydratační účinky. Jinou látkou, kterou v něm najdeme, je draslík. Ten je známý tím, že vytváří rovnováhu tekutiny v tkáních. Jakékoliv poškození tkáně znamená ztrátu tekutiny. Vitamin E také dokáže takovou ztrátu zastavit. Vitamín K zase pomáhá obnovit narušené tkáně a rozhýbat tekutiny v tkáni.


Tip redakce: Chcete si udržet štíhlou linii? Vyzkoušejte k večeři recepty na lahodné saláty.


Jaká jsou rizika potravin v létě a jak jim procházet? Přečtěte si o tom:

Víte, jak skladovat potraviny v vedrech? Vyhněte se těmto rizikům!

Meloun


Je snad nejvyhledávanější letní pochoutkou vůbec, a to právem. Obsahuje množství vody, vitamíny A, B a C, ale také mnoho dalších antioxidačních látek, pomáhající obnovit poškozené buňky. Lykopen, látka, díky níž je dužina melounu červená, je jedním z nejsilnějších antioxidantů rostlinného původu. V létě tedy meloun působí skutečně na naše buňky a tkáň jako zázrak.

Olivový olej


Nachází se v něm hydroxytyrosol, silný antioxidant zachovávající integritu tkáně. Obsahuje také protizánětlivě působící oleocanthal a vitamin E, který pomáhá udržovat vlhkost uvnitř tkáně. Přírodní tuky v oleji zase zachovávají absorpční schopnost tkáně.

Čaj


Obsahuje také množství účinných antioxidačních látek, které jsou velmi rychle vstřebatelné a procházejí krevním oběhem. Jak nás ale teplý čaj dokáže zchladit? Čaj má jednoduše rehydratační účinky tím, že pomáhá obnovovat poškozené buňky v těle.

- Reklama -magazin
- Reklama -PR článek

Nejnovější články

Pusťte se do pěstování tisu japonského na vaší zahradě 

Přemýšlíte nad pořízením okrasného stromu do vaší zahrady? Skvělou volbou může být například tis japonský a jeho kultivar ‘Nana’....
- Reklama -magazin

Více od autora

- Reklama -spot_img